SOLONY KARMEL Z CUKRU TRZCINOWEGO
Słodko-słony karmel jest tak mocny i wyrazisty w smaku, że wystarczy kropla aby zdominował całą potrawę. Ale to jego zaleta nie wada. Świetnie uzupełnia delikatną, wytrawną kuchnię. Doskonale nadaje sie do niesłodkich naleśników, do kwaśnych owoców jak np. kiwi.
Jest doskonałą polewą do ciast z gorzkiej czekolady.
SOLONY KARMEL Z CUKRU TRZCINOWEGO
• 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
• 100 ml śmietanki kremówki 36%
• 2 łyżki masła
• 50 ml wody
• 1/4 łyżeczki grubomielonej soli ( ja używam himalajskiej )
W rondelku podgrzewaj cukier tak długo aż zacznie sie topić. W przeciwieństwie do białego cukru nie można czekać aż karmel zbrązowieje. Zacznij mieszać rozpuszczony cukier. Wlej wodę i mieszaj energicznie. Będzie trochę pryskać.
Jeśli karmel przykleił sie do łyżki to mieszaj tak długo aż całkiem sie rozpuści.
Wlej śmietankę i gotuj aż masa zgęstnieje, ok. 5 min. ciagle mieszając.
Na koniec dodaj masło i sól i gotuj jeszcze krótką chwilę.
SMACZNEGO :)

Z tych składników podanych na bank nie wyjdzie normalny chleb.. Robiłam Porażka Blaszke dalam wieksza a i tak ta rzasdka mazia jaka powsatala wyplynela poza blaszke a środek sie zapadł.. Masakra Wszytko co do grama dalam jak w przepisie
OdpowiedzUsuń