ŁAKOTKI Z CUKREM

Dziś coś słodkiego, coś co moje dzieci lubią najbardziej.
Przygotowanie domowych słodyczy to bułka z masłem. Te sklepowe zawierają tony cukru i różnych ulepszaczy, te domowe to tez cukier ale w o wiele mniejszej ilości, a na dodatek bez żadnych niewiadomych w składzie. Co w przypadku dzieci jest bardzo ważne.


ŁAKOTKI Z CUKREM
( znikają w ekspresowym tempie więc podaję składniki na ok 60 szt.)

500g mąki pszennej
200g zimnego masła
160g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany
ekstrakt z wanilii

białko do posmarowania
cukier kryształ do posypania ciastek

Wszystkie składniki szybko zagnieć, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 h.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj je na grubość 5mm i za pomocą foremki wykrawaj ciasteczka w kształcie kwiatuszka. W każdym kwiatuszki wytnij środek za pomocą np.nakrętki.

Rozgrzej piekarnik do 180st C
Na blachę połóż papier do pieczenia a na papier ciasteczka.
Posmaruj każde roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
Gdy piekarnik się nagrzeje włóż ciastka i piecz ok 15 min aż się zrumienią.
Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do osygnięcia.

Pierwszy kęs przeniesie cię do czasów dzieciństwa, są niesamowicie pyszne i delikatne.
Prawdziwe kruche, maślane ciasteczka jakich nie znajdziesz w żadnym sklepie.



Komentarze

Popularne posty