CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH
Dziś upiekłam chleb żytni na drożdżach, choć zakwas jest u mnie w domu przez cały rok.
Padło na drożdże z powodu braku czasu ale taki chleb śmiało dorównuje smakiem temu na zakwasie ( czego nie mogę powiedzieć o chlebach pszennych ).
Jest prosty w przygotowaniu, nie kruszy się, o wilgotnym i sprężystym miąższu.
Nie trzeba go długo zachwalać, obiecuję że nie raz zagości w Twoim domu :) .
Domowy chleb to samo dobro dla całej rodziny, wybieraj świadomie to co jesz. "Swoje" pieczywo gwarantuje wyśmienity smak, dłuższą świeżość a przede wszystkim jest odżywcze i zdrowe.
CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH
• 950g mąki żytniej typ 720
• 25g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki soli
• 700 ml cieplej wody
• łyżka miodu
Wymieszaj przesianą mąkę z 500ml wody i odstaw w ciepłe miejsce na 1h. W tym czasie mąka lekko się zakwasi i dobrze wchłonie wodę. Ciasto powinno być gęste, klejące.
Jeśli wyjdzie lejące dodaj jeszcze odrobine mąki.
Po godzinie dodaj drożdże rozpuszczone w 200ml wody, miód i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką do drożdżowego ciasta przez ok 5 min. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie należy ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki keksówki ( u mnie 35/11cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20min.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20 min, następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz jeszcze przez 40-50 min. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, zapukaj w jego dno jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy ze jest upieczony :) .
Wyjmij chleb z blaszki i ostudź go na kratce.
SMACZNEGO :)
Padło na drożdże z powodu braku czasu ale taki chleb śmiało dorównuje smakiem temu na zakwasie ( czego nie mogę powiedzieć o chlebach pszennych ).
Jest prosty w przygotowaniu, nie kruszy się, o wilgotnym i sprężystym miąższu.
Nie trzeba go długo zachwalać, obiecuję że nie raz zagości w Twoim domu :) .
Domowy chleb to samo dobro dla całej rodziny, wybieraj świadomie to co jesz. "Swoje" pieczywo gwarantuje wyśmienity smak, dłuższą świeżość a przede wszystkim jest odżywcze i zdrowe.
CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH
• 950g mąki żytniej typ 720
• 25g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki soli
• 700 ml cieplej wody
• łyżka miodu
Wymieszaj przesianą mąkę z 500ml wody i odstaw w ciepłe miejsce na 1h. W tym czasie mąka lekko się zakwasi i dobrze wchłonie wodę. Ciasto powinno być gęste, klejące.
Jeśli wyjdzie lejące dodaj jeszcze odrobine mąki.
Po godzinie dodaj drożdże rozpuszczone w 200ml wody, miód i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką do drożdżowego ciasta przez ok 5 min. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie należy ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki keksówki ( u mnie 35/11cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20min.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20 min, następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz jeszcze przez 40-50 min. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, zapukaj w jego dno jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy ze jest upieczony :) .
Wyjmij chleb z blaszki i ostudź go na kratce.
SMACZNEGO :)


Komentarze
Prześlij komentarz