BUŁKI ŚNIADANIOWE
Szybko rozchodzą się te ciepłe bułeczki.
Kiedy je piekę w domu pachnie jak w piekarni i dzieci koczują przy piekarniku żeby tylko jak to będzie możliwe porwać jedną do ręki i spałaszować zupełnie bez niczego jeszcze ciepłą.
Te bułki ratują mojej rodzinie życie 😜
Piekę je zawsze kiedy tylko usłyszę: „mamo nie ma chleba?!!” Bo u mnie w domu jest tak, że wszyscy mają zawsze ochotę na to czego akurat zabraknie 😂 U Was tez jak jest?
No i właśnie wczoraj zjedliśmy już ostatnie okruszki żytniego chleba i nagle katastrofa, pełna lodówka jedzenia a tu wszyscy, że nie ma pieczywa!! „I co mamy teraz jeść?”
No to żeby rodzinka nie przymierała głodem upiekłam te pyszniutkie pszenne bułeczki.
Piecze się je bardzo szybko. I w składzie nie ma nic specjalnego, czego nie byłoby w każdym domu.
BUŁKI ŚNIADANIOWE 8-10szt
• 500g mąki pszennej typ 405
• 7g suchych lub 14g świeżych drożdży
• 250ml ciepłego mleka
• 20g roztopionego ciepłego masła
• 2 łyżeczki cukru
• łyżeczka soli
Rozmieszaj drożdże z łyżeczka cukru, łyżeczką mąki i odrobiną mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 15 min. Jeśli używasz suchych drożdży nie musisz robić zaczynu mozeszje wsypać bezpośrednio do mąki.
Kiedy zaczyn wyrośnie połącz go z mąką, solą, cukrem i mlekiem. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma lub hakiem do drożdżowego ciasta ok 10 min. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj aż cziasto będzie gładkie i nie będzie sie kleić.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe odgazuj je uderzając w nie pięścią.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem ukladaj kulki uformowane w dloniach. Zostaw do wyrośnięcia na 30-40 min
Przed włożeniem do piekarnika natnij je delikatnie nożem robiąc krzyżyk lub przedziałek.
Piecz 15 min.
SMACZNEGO :)
Jeśli bułeczki zostaną Ci na następny dzień to przed zjedzeniem włóż je na 2 min do ciepłego piekarnika, bedą ja świeżo upieczone.
Kiedy je piekę w domu pachnie jak w piekarni i dzieci koczują przy piekarniku żeby tylko jak to będzie możliwe porwać jedną do ręki i spałaszować zupełnie bez niczego jeszcze ciepłą.
Te bułki ratują mojej rodzinie życie 😜
Piekę je zawsze kiedy tylko usłyszę: „mamo nie ma chleba?!!” Bo u mnie w domu jest tak, że wszyscy mają zawsze ochotę na to czego akurat zabraknie 😂 U Was tez jak jest?
No i właśnie wczoraj zjedliśmy już ostatnie okruszki żytniego chleba i nagle katastrofa, pełna lodówka jedzenia a tu wszyscy, że nie ma pieczywa!! „I co mamy teraz jeść?”
No to żeby rodzinka nie przymierała głodem upiekłam te pyszniutkie pszenne bułeczki.
Piecze się je bardzo szybko. I w składzie nie ma nic specjalnego, czego nie byłoby w każdym domu.
BUŁKI ŚNIADANIOWE 8-10szt
• 500g mąki pszennej typ 405
• 7g suchych lub 14g świeżych drożdży
• 250ml ciepłego mleka
• 20g roztopionego ciepłego masła
• 2 łyżeczki cukru
• łyżeczka soli
Rozmieszaj drożdże z łyżeczka cukru, łyżeczką mąki i odrobiną mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 15 min. Jeśli używasz suchych drożdży nie musisz robić zaczynu mozeszje wsypać bezpośrednio do mąki.
Kiedy zaczyn wyrośnie połącz go z mąką, solą, cukrem i mlekiem. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma lub hakiem do drożdżowego ciasta ok 10 min. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj aż cziasto będzie gładkie i nie będzie sie kleić.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe odgazuj je uderzając w nie pięścią.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem ukladaj kulki uformowane w dloniach. Zostaw do wyrośnięcia na 30-40 min
Przed włożeniem do piekarnika natnij je delikatnie nożem robiąc krzyżyk lub przedziałek.
Piecz 15 min.
SMACZNEGO :)
Jeśli bułeczki zostaną Ci na następny dzień to przed zjedzeniem włóż je na 2 min do ciepłego piekarnika, bedą ja świeżo upieczone.



Komentarze
Prześlij komentarz