CHLEB PSZENNY KANAPKOWY

Pyszny z miękkim miąższem i miękką skórką. Jest bardzo delikatny, odrobinę przypomina chałkę, pachnie jak chałka, jest równie miękki ale smakuje inaczej. Ma subtelny smak i właśnie dlatego idealnie nadaje się na kanapki, dlatego też tak go nazwałam, kanapkowy.
Jest dobrym rozwiązaniem dla dzieci, które nie jedzą skórki od chleba. W tym chlebku jest bardzo miękka i nie sprawi dzieciom problemu z pogryzieniem. Warto więc spróbować i przekonać niejadków do chlebowe skórki :)
                                                                                 .
Dzisiaj do chleba dodaje się owoce, warzywa, przyprawy i zioła. Kombinacji nie ma końca. Chlebek, który  upiekłam jest prosty o najbardziej popularnym kształcie. Pajda jeszcze ciepłego z prawdziwym masłem to powrót do przeszłości. Właśnie dlatego, że kojarzy mi się z chałką, którą jako dziecko jadłam bardzo często.
Kiedy go piekę wszyscy w domu polują na pierwszą piętkę, i nikt nie chce odpuścić ;) ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem chociaż jednej kanapki.


CHLEB PSZENNY KANAPKOWY ( 1 bochenek )

Zaczyn

• 14g świerzych drożdży
• łyżka mąki pszennej typ 450
• 100 ml ciepłego mleka
• lyżeczka cukru

Ciasto właściwe

• cały powstały zaczyn
* 150 ml ciepłego mleka
* 150 ml ciepłej wody
• łyżeczka cukru
• łyżeczka soli
• 500 g mąki pszennej typ 450
• 1 łyżka masła

W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, mlekiem i mąką. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Do misy miksera wsyp mąkę, sól, cukier. Wlej mleko, wodę i zaczyn z drożdży. Mieszaj ciasto hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie ok 10 min. Dodaj roztopione ciepłe masło i wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od misy. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę wysypaną mąką. Zagnieć ciasto kilka razy do środka. Połóż zagnieceniem do dołu i uformuj kształt bochenka. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przed pieczeniem chleba posmaruj go jajkiem wymieszanym z mlekiem i ponacinaj delikatnie nożem jego wierzch.
Przełóż bochenek na blachę z papierem do pieczenia, piecz w 200 stopniach 10 min. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcz 20 min.Chleb jest gotowy, kiedy wydaje głuchy dźwięk postukany w spód.
Zostaw chlebek na kratce do ostygnięcia.
SMACZNEGO







Komentarze

Popularne posty