CHLEB Z GARNKA
Przepis na ten chleb to jeden z najprostrzych jaki znam. Nie wymaga duzo pracy.
Jego "produkcję" zaczynamy wieczorem a kończymy następnego dnia rano. Ale to nie znaczy, że musimy spędzić nad nim cała noc. O nie tego byśmy nie chcieli ;)
Smakuje jak ten z dzieciństwa i pachnie tak samo. Ma chrupiąca skórkę , która "strzela" pod palcami, mięciutki zwarty miąższ, to taki prawdziwy biały chleb.
Piekę go często w sobotę i niedzielę, żeby cała moja rodzina mogła nacieszyć sie jego smakiem przy śniadaniu. Zawsze dwa bochenki bo chlebek nie jest duży i jeden cały znika rano a drugi ledwo starcza na następny dzień.
Podaje więc składniki na dwa chleby. Jeśli chcesz upiec 1 zmniejsz wszystkie składniki o polowe ;)
CHLEB Z GARNKA
• 800g mąki przennej typ 450 lub 500
• 800 ml ciepłej wody
• 25g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki soli
Wieczorem do dużej miski ( ciasto wyrośnie przez noc ) przesiej mąkę i wymieszaj z solą. W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Wlej wodę do mąki i wymieszaj łyżką energicznie do połączenia składników. Nie wyrabiaj ciasta.
Przykryj czystą ściereczką i zostaw na noc w ciepłym pomieszczeniu.
Rano ciasto powinno być widocznie wyrośnięte, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Zamieszaj delikatnie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika żeby sie rozgrzało.
Stolnicę posyp obficie mąką i wyłóż na nią połowę ciasta. Złóż kilkakrotnie ciasto w kopertę używając do tego mąki żeby nie kleiło się do rąk. Połóż ciasto zagniecenim do dołu.
Kiedy piekarnik sie nagrzeje wyjmij naczynie ( urzywaj rękawic kuchennych !!! ) i przełóż chleb zagnieceniem do góry. Zajkryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30min.
Wyjmij garnek i wyciągnij z niego bochenek. Studźgo na kratce.
Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.
.
SMACZNEGO :)
Jego "produkcję" zaczynamy wieczorem a kończymy następnego dnia rano. Ale to nie znaczy, że musimy spędzić nad nim cała noc. O nie tego byśmy nie chcieli ;)
Smakuje jak ten z dzieciństwa i pachnie tak samo. Ma chrupiąca skórkę , która "strzela" pod palcami, mięciutki zwarty miąższ, to taki prawdziwy biały chleb.
Piekę go często w sobotę i niedzielę, żeby cała moja rodzina mogła nacieszyć sie jego smakiem przy śniadaniu. Zawsze dwa bochenki bo chlebek nie jest duży i jeden cały znika rano a drugi ledwo starcza na następny dzień.
Podaje więc składniki na dwa chleby. Jeśli chcesz upiec 1 zmniejsz wszystkie składniki o polowe ;)
CHLEB Z GARNKA
• 800g mąki przennej typ 450 lub 500
• 800 ml ciepłej wody
• 25g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki soli
Wieczorem do dużej miski ( ciasto wyrośnie przez noc ) przesiej mąkę i wymieszaj z solą. W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Wlej wodę do mąki i wymieszaj łyżką energicznie do połączenia składników. Nie wyrabiaj ciasta.
Przykryj czystą ściereczką i zostaw na noc w ciepłym pomieszczeniu.
Rano ciasto powinno być widocznie wyrośnięte, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Zamieszaj delikatnie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika żeby sie rozgrzało.
Stolnicę posyp obficie mąką i wyłóż na nią połowę ciasta. Złóż kilkakrotnie ciasto w kopertę używając do tego mąki żeby nie kleiło się do rąk. Połóż ciasto zagniecenim do dołu.
Kiedy piekarnik sie nagrzeje wyjmij naczynie ( urzywaj rękawic kuchennych !!! ) i przełóż chleb zagnieceniem do góry. Zajkryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30min.
Wyjmij garnek i wyciągnij z niego bochenek. Studźgo na kratce.
Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.
.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz