CHLEB ŻYTNI PIWNO-MIODOWY NA ZAKWASIE

To jeden z moich ulubionych chlebów, mam ich wiele ale ten jest w czołówce. Pewnie ich liczba będzie ciagle wzrastać bo cały czas wypróbowuje nowe przepisy. Chleb jest przepyszny. Pamietam moje zaskoczenie,  kiedy upiekłam i spróbowałam go pierwszy raz. To ja potrafię upiec tak pyszny chleb??  Do tamtej pory zawsze robie 2 bochenki na raz.
Jego miąższ jest wilgotny, mięciutki, i pięknie pachnie. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Jednak nie ma sie o co martwić, znika tak szybko, że nie ma mowy aby sie „zestarzał”.
Chleb jest delikatnie słodkawy przez dodatek miodu. Piwo i miód razem sprawiają, że jego skórka jest przypieczona i na piękny kolor.
Myślę, że kiedy pochwalicie co jest jednym ze składników, chodzi o piwo oczywiście, to chętnych do spróbowania nie zabraknie 😜
Z przepisu który podaję wychodzą dwa bochenki w foremkach keksowych o dł. 20cm.
Ja użyłam dwóch różnych  ( jak widać na zdjęciu ) 30 i 18 cm.

CHLEB PIWNO-MIODOWY NA ZAKWASIE

                   Zakwas
• 60g żytniego zakwasu ( starter ) - przepis na zakwas znajdziesz ba blogu
• 200g mąki żytniej typ 1170
• 200ml cieplej wody

                  Ciasto właściwe
• cały powstały zakwas ( ok 350g )
• 800g mąki żytniej typ 720
• szklanka jasnego piwa ( 250ml )
• szklanka letniej wody
• dwie łyżki miodu
• dwie łyżeczki soli

Rano, dzień przed pieczeniem, wyjmij zakwas z lodówki i odmierz 60g. Pozostały zakwas schowaj spowrotem do lodówki. Odmierzoną porcję odstaw na 30 min. Kiedy zakwas ogrzeje sie do temp. pokojowej wymieszaj go z mąką i wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 8-10h.

Wieczorem wymieszaj w dużym naczyniu powstały zakwas z mąką, piwem, wodą, miodem i solą.
Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na całą noc.
Rano przygotuj foremki, wysmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto chlebowe równo do dwóch foremek. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 2-3h.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleby i piecz 50 min. Do momentu kiedy skórka będzie mocno zrumieniona.
Wyjmij bochenki z piekarnika i ostudź na kratce. Chleb jest gotowy kiedy postukany w dno wydaje głuchy odgłos.

SMACZNEGO :)










Komentarze

Popularne posty