CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE

Dzisiaj cd. mojej ukochanej dyni.
Chcę podać przepis na ciasto, które spodobało mi się na zdjęciu u "nietylkopasta.pl". A że miałam w domu dynię to zabrałam się w te pędy do mieszania.
Zrobiłam jednak ciasto na swój sposób i zmieniłam odrobinę skład, proporcje i wykonanie.
Efekt - doskonały. Wyszło wilgotne, puszyste, swoją konsystencją przypominające browne.
U mnie w domu dynia nie uchodzi za przysmak, nie mówię o sobie oczywiście ;)
Zawsze jednak udaje mi się tak  ją przyrządzić, że nikt nie grymasi i jest zjadana ze smakiem.
W postaci ciasta przypadła do gustu najbardziej. I jest to doskonałe wyjście z sytuacji żeby wprowadzić ją do domowego jadłospisu. 

CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE

* 450g surowej dyni bez skórki ( u mnie piżmowa )
* 250g masła
* 150g czekolady deserowej
* pół szklanki brązowego cukru
* 4 jajka L
* pół łyżeczki cynamonu

Dynię pokrój na cząstki i upiecz w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu ugnieć widelcem na puree i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę i 200g masła rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie utrzyj mikserem 4 żółtka, resztę masła i cukier na puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną wymieszaj z dynią, drugą z roztopioną czekoladą.
Ubij pianę z białek, i tez po połowie wymieszaj delikatnie z jasnym i ciemnym ciastem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód foremki wylej ciasto czekoladowe a na nie ciasto dyniowe.
Wstaw do piekarnika i piecz 45 min.
Po upieczeniu otwórz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 15 min. Następnie wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.

Ciasto doskonale pasuje do kawy lub szklanki ciepłego mleka.
SMACZNEGO :)

Dziękuje "nietylkopasta.pl" za inspirację :)







Komentarze

Popularne posty