DOMOWE MASŁO ORZECHOWE
Jak już pewnie wiecie, nie lubię kupować gotowego jedzenia. Mam bzika na punkcie robienia wszystkiego w domu. Zależy mi na zdrowych posiłkach, zdrowych składnikach, z drugiej strony robię to bo uwielbiam gotować. W kuchni odpoczywam. I gdybym tak brała wszystko gotowe ze sklepu byłoby nudno. Tak swoją drogą, wszystko co przygotowałam sama zawsze było smaczniejsze od tego z paczki, bardziej aromatyczne , bogatsze w składniki i na pewno zdrowsze.
Zachęcam Was do spróbowania, warto. A kiedy w domu są dzieci to WARTO jeszcze bardziej. W moim domu to one są najlepszymi krytykami kulinarnymi. Jeśli im smakuje ( a są szczere do bólu ) to musi być naprawdę dobre :)
I tak dzisiaj padło na masło orzechowe. Oczywiście specjalność dzieciaków. Jednak robie je nie tylko dla nich, wykorzystuję je pózniej w innych przepisach.
Do przygotowania masła orzechowego potrzebne są tylko dwa składniki. Nie zajmuje dużo czasu a efekt jest rewelacyjny. Za pierwszym razem po zrobieniu nie doczekało wieczora bo zjedliśmy je łyżką ze słoika. Dziś robie więcej bo zawsze duża ilość znika na początku.
Dla mnie bardzo ważne jest to że nie zawiera ani odrobiny cukru, w przeciwieństwie do sklepowej wersji, w której jest jego więcej niż, cytuję: „w cysternie coli”.
Jeszcze jedna ważna rzecz już od strony technicznej. Do zrobienia masła potrzebny jest blender o dużej mocy. Słaby sobie nie poradzi. Ja użyłam Thermomixa.
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE
• 500g solonych, nieprażonych fistaszków ( jeśli kupisz nie solone, musisz dodać sól w domu )
• 2 łyżki miodu
Upraż orzeszki na patelni na ładny złoty kolor, lub w piekarniku ( 180 stopni 20 min ).
Wsyp je do naczynia i blenduj tak długo aż wydzieli sie olej i powstanie gładka masa. Dodaj miód i zblenduj jeszcze przez chwilę.
Przełóż masło orzechowe do słoiczka i przechowuj w lodowce do miesiąca. Jeśli zauważysz w tym czasie, że masło sie rozwarstwia, oddziela się olej, wystarczy wtedy tylko ponownie je wymieszać łyżką.
Proste prawda? :)
SMACZNEGO:)
Zachęcam Was do spróbowania, warto. A kiedy w domu są dzieci to WARTO jeszcze bardziej. W moim domu to one są najlepszymi krytykami kulinarnymi. Jeśli im smakuje ( a są szczere do bólu ) to musi być naprawdę dobre :)
I tak dzisiaj padło na masło orzechowe. Oczywiście specjalność dzieciaków. Jednak robie je nie tylko dla nich, wykorzystuję je pózniej w innych przepisach.
Do przygotowania masła orzechowego potrzebne są tylko dwa składniki. Nie zajmuje dużo czasu a efekt jest rewelacyjny. Za pierwszym razem po zrobieniu nie doczekało wieczora bo zjedliśmy je łyżką ze słoika. Dziś robie więcej bo zawsze duża ilość znika na początku.
Dla mnie bardzo ważne jest to że nie zawiera ani odrobiny cukru, w przeciwieństwie do sklepowej wersji, w której jest jego więcej niż, cytuję: „w cysternie coli”.
Jeszcze jedna ważna rzecz już od strony technicznej. Do zrobienia masła potrzebny jest blender o dużej mocy. Słaby sobie nie poradzi. Ja użyłam Thermomixa.
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE
• 500g solonych, nieprażonych fistaszków ( jeśli kupisz nie solone, musisz dodać sól w domu )
• 2 łyżki miodu
Upraż orzeszki na patelni na ładny złoty kolor, lub w piekarniku ( 180 stopni 20 min ).
Wsyp je do naczynia i blenduj tak długo aż wydzieli sie olej i powstanie gładka masa. Dodaj miód i zblenduj jeszcze przez chwilę.
Przełóż masło orzechowe do słoiczka i przechowuj w lodowce do miesiąca. Jeśli zauważysz w tym czasie, że masło sie rozwarstwia, oddziela się olej, wystarczy wtedy tylko ponownie je wymieszać łyżką.
Proste prawda? :)
SMACZNEGO:)


Komentarze
Prześlij komentarz