FRYTKI Z DYNI PIŻMOWEJ
Owoce i warzywa mogłabym jeść bez końca, pod każdą postacią. Jednym z moich ulubionych to dynia.
Śmiało mogę powiedzieć, że dynia króluje w mojej kuchni. Można z niej przygotować trzydaniowy obiad, zupa, drugie danie, deser i na tym nie koniec. Można ją wykorzystać do wszystkiego. Na moim blogu znajdzie sie mnóstwo przepisów z jej udziałem.
Na szczęście dynia od niedawna odnalazła swoje miejsce w kuchni. Kiedyś zapomniana, jak slyszalam nie raz: „bo taka bez smaku”. Nie prawda. Ma cudowny smak, każda odmiana jest inna jedne bardziej słodkie, drugie mniej. Niektóre charakteryzują sie orzechowym posmakiem jak np.: HOKAIDO czy DYNIA PIŻMOWA ( moja ulubiona ). I z niej dzisiaj właśnie przygotuję obłędne frytki, które potrafię jeść parę razy w tygodniu. Nie umiem się bez nich obejść.
Przepis jest super prosty, dlatego można je sobie zafundować dosłownie codziennie, nawet jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na spędzanie w kuchni.
FRYTKI Z DYNI PIŻMOWEJ
• jedna niewielka dynia
• grubomielona sól ( ja używam himalajskiej )
• opcjonalnie słodka papryka, gałka muszkatołowa
Umyj dokładnie dynię, nie obieraj jej ze skórki. Skórka jest tak cienka, że nadaje się do jedzenia.
Pokrój dynię w słupki o grubości 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj cząstki dyni w niewielkich odstępach tak żeby się nie dotykały.
Wstaw do piekarnika i piecz 25 min. W połowie pieczenia poobracaj frytki ma drugą stronę.
Po upieczeniu wyjmij i posyp solą, smakują doskonale na ciepło i na zimno.
SMACZNEGO :)
Śmiało mogę powiedzieć, że dynia króluje w mojej kuchni. Można z niej przygotować trzydaniowy obiad, zupa, drugie danie, deser i na tym nie koniec. Można ją wykorzystać do wszystkiego. Na moim blogu znajdzie sie mnóstwo przepisów z jej udziałem.
Na szczęście dynia od niedawna odnalazła swoje miejsce w kuchni. Kiedyś zapomniana, jak slyszalam nie raz: „bo taka bez smaku”. Nie prawda. Ma cudowny smak, każda odmiana jest inna jedne bardziej słodkie, drugie mniej. Niektóre charakteryzują sie orzechowym posmakiem jak np.: HOKAIDO czy DYNIA PIŻMOWA ( moja ulubiona ). I z niej dzisiaj właśnie przygotuję obłędne frytki, które potrafię jeść parę razy w tygodniu. Nie umiem się bez nich obejść.
Przepis jest super prosty, dlatego można je sobie zafundować dosłownie codziennie, nawet jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na spędzanie w kuchni.
FRYTKI Z DYNI PIŻMOWEJ
• jedna niewielka dynia
• grubomielona sól ( ja używam himalajskiej )
• opcjonalnie słodka papryka, gałka muszkatołowa
Umyj dokładnie dynię, nie obieraj jej ze skórki. Skórka jest tak cienka, że nadaje się do jedzenia.
Pokrój dynię w słupki o grubości 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj cząstki dyni w niewielkich odstępach tak żeby się nie dotykały.
Wstaw do piekarnika i piecz 25 min. W połowie pieczenia poobracaj frytki ma drugą stronę.
Po upieczeniu wyjmij i posyp solą, smakują doskonale na ciepło i na zimno.
SMACZNEGO :)



Komentarze
Prześlij komentarz