HAMBURGERY
Kiedy podaję na talerzach hamburgery wszystkie buzie w domu się uśmiechają. Nie wiem dlaczego jedzenie w tej formie sprawia tyle radości. Jakby podać wszystko z osobna to już nie wywołałoby entuzjazmu. Sama muszę przyznać, że wygląd hamburgera ma coś, co sprawia że ręce same po niego sięgają. I ten pierwszy kęs mm.... taki, że aż brak słów.
Piękna, kolorowa kanapka z mięsem jest jedyna w swoim rodzaju.
Domowy hamburger jest soczysty, pachnący z dodatkami jakie kto lubi. U mnie najbardziej lubiany to ten tradycyjny bez sosów tylko majonez i keczup.
Wydawałoby sie ze zrobienie hamburgerów w domu wymaga ogromnych umiejętności i jeszcze większych zakupów. Wręcz przeciwnie. Podstawą hamburgera jest dobra wołowina, nie za chuda nie za tłusta i bułka. Całą resztę każdy ma w lodówce jakby dobrze poszukać.
Zabierajmy sie zatem do pracy, finałem będzie pyszniutki hamburger, palce lizać :)
HAMBURGERY 2 szt.
• 400g dobrej wołowiny w kawałku ( najlepiej antrykot )
• bułki do hamburgerów 2 szt.
• 2 plasterki żółtego sera ( u mnie chedar )
• sałata
• ogórek konserwowy
• pomidor
• cebula
• majonez
• keczup
• sól
Wołowinę umyj pod bierzacą wodą i osusz. Zmiel w maszynce o dużych oczkach.
Podziel mięso na pół i z każdej części uformuj kulę. Spłaszcz je otwartaą dłonią na grubość 1 cm. Rozgrzej dobrze patelnię i włóż na nią kotlety. Smaż z każdej strony 4-5 min. Wołowina powinna buć soczysta nie wysuszona.
Solę mięso dopiero po usmażeniu, jeśli będzie posolone przed zrobi sie twarde
Przygotuj warzywa. Pokrój pomidora, ogórka i cebulę w niezagrube plastry.
Przekrój bułki na pół i podpiecz w tosterze. Spodnią cześć bułki posmaruj majonezem i układaj kolejno: liść sałaty, ja używam rzymskiej,ogórek, mięso, keczup, ser, pomidor, cebula. Przykryj drugą częścią bułki posmarowaną majonezem.
Podaję hamburgery z pieczonymi ziemniakami z majerankiem i słodką papryką. Zapewniam, że są lepsze 😋 od tradycyjnych frytek.



Komentarze
Prześlij komentarz