„PIECZARKOWE” CIASTECZKA
Robią furorę swoim wyglądem. Dzieci zachwycają się kształtem tych ciasteczek. Przyznam, że kiedy sama zobaczyłam je pierwszy raz to od razu chciałam zabrać sie do pieczenia. Są bardzo delikatne, bardzo kruche. Nietypowe ciassteczka doskonale nadają się na przyjęcia nie tylko dla dzieci. Zawsze znikają z talerza jako pierwsze. Zdecydowanie nie smak przyciąga za pierwszym razem a kształt.
„PIECZARKOWE” CIASTECZKA na ok 25szt.
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 100g miękkiego masła
• 70g brązowego cukru trzcinowego
• 1/4 łyżeczki sody
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• gorzkie kakao do wypieków
• pusta butelka np. po wodzie mineralnej
W misie miksera utrzyj masło, jajko,cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj obie mąki z sodą. Dokładnie wymieszaj ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . Formuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do ping-ponga.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp 2 cm między kulkami. Maczaj gwint butelki w kakao a następnie rób w każdej kulce wgniecenie, „ogonek”, który w trakcie pieczenia urośnie.
Piecz 15 min. Wyjmij z piekarnika i zostaw aż całkowicie ostygną.
SMACZNEGO :)
„PIECZARKOWE” CIASTECZKA na ok 25szt.
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 100g miękkiego masła
• 70g brązowego cukru trzcinowego
• 1/4 łyżeczki sody
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• gorzkie kakao do wypieków
• pusta butelka np. po wodzie mineralnej
W misie miksera utrzyj masło, jajko,cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj obie mąki z sodą. Dokładnie wymieszaj ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . Formuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do ping-ponga.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp 2 cm między kulkami. Maczaj gwint butelki w kakao a następnie rób w każdej kulce wgniecenie, „ogonek”, który w trakcie pieczenia urośnie.
Piecz 15 min. Wyjmij z piekarnika i zostaw aż całkowicie ostygną.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz