SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM W OLIWIE I MIODZIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Sałatka powstała z braku pomysłu na przygotowanie kalafiora, który czekał w domu na swój dzień. Nie chciałam żeby był gotowany, czy wylądował w zupie. Chociaż krem z białych warzyw, w którym jest kalafior, bardzo lubię. W sałatce znalazły się moje ulubione smaki, orzechy, miód i oliwa. Orzeźwienia dodały pomidorki koktajlowe. A wszystko polane sosem z pieczenia kalafiora. Wyszła petarda 💥 smaku 🥗
Już wiem , że to jedna z moich ulubionych sałatek.
Cudownie jest moc stworzyć coś z niczego, kiedy na początku nie ma sie pomysłu obiad 👍🏻
SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM na 1 porcję
• 1/4 surowego kalafiora
• garść orzechów włoskich
• kilka liści sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
• 5-6 pomidorków koktajlowych
• 5 łyżek oliwy
•1 łyżeczka miodu
• grubomielona sól
Umyj dokładanie kalafiora i podziel na różyczki. W miseczce wymieszaj oliwę z miodem. Wsyp do marynaty kalafiora i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do brytfanki przełóż kalafiora i umyte pomidorki. Piecz 25 min. Wyciągnij warzywa z piekarnika. Porwij w dłoniach liście sałaty i rozłóż na talerzu. Na sałatę rozsyp kalafiora. Na suchej patelni upraż orzechy, aż leciutko się przyrumienią. Dodaj do sałatki. Posyp solą. Całość polej sosem, który powstał przy pieczeniu kalafiora z pomidorkami.
SMACZNEGO
Już wiem , że to jedna z moich ulubionych sałatek.
Cudownie jest moc stworzyć coś z niczego, kiedy na początku nie ma sie pomysłu obiad 👍🏻
SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM na 1 porcję
• 1/4 surowego kalafiora
• garść orzechów włoskich
• kilka liści sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
• 5-6 pomidorków koktajlowych
• 5 łyżek oliwy
•1 łyżeczka miodu
• grubomielona sól
Umyj dokładanie kalafiora i podziel na różyczki. W miseczce wymieszaj oliwę z miodem. Wsyp do marynaty kalafiora i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do brytfanki przełóż kalafiora i umyte pomidorki. Piecz 25 min. Wyciągnij warzywa z piekarnika. Porwij w dłoniach liście sałaty i rozłóż na talerzu. Na sałatę rozsyp kalafiora. Na suchej patelni upraż orzechy, aż leciutko się przyrumienią. Dodaj do sałatki. Posyp solą. Całość polej sosem, który powstał przy pieczeniu kalafiora z pomidorkami.
SMACZNEGO



Komentarze
Prześlij komentarz