SOS BESZAMELOWY
Pyszny, kremowy sos, który tak naprawdę jest zasmażką z mąki i masła, rozprowadzoną mlekiem.
To chyba najprostszy sos do wykonania, lubię go przez dodatek gałki muszkatołowej.
To doskonały dodatek do mięs ale mi najbardziej pasuje w połączeniu z warzywami.
SOS BESZAMELOWY
• 30g masła
• 100g mąki pszennej
• 0,5 l ciepłego mleka
• sól
• biały pieprz
• gałka muszkatołowa
W rondelku rozpuść masło i energicznie wymieszaj z mąka, tak żeby nie powstały grudki.
Dolewaj stopniowo mleko ciagle mieszając aby sos był gładki. Odstaw z gazu. Dopraw solą, białym pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową.
Celowo nie dodaje czarnego pieprzu żeby sos nie stracił swojego jasnego koloru.
SMACZNEGO:)
To chyba najprostszy sos do wykonania, lubię go przez dodatek gałki muszkatołowej.
To doskonały dodatek do mięs ale mi najbardziej pasuje w połączeniu z warzywami.
SOS BESZAMELOWY
• 30g masła
• 100g mąki pszennej
• 0,5 l ciepłego mleka
• sól
• biały pieprz
• gałka muszkatołowa
W rondelku rozpuść masło i energicznie wymieszaj z mąka, tak żeby nie powstały grudki.
Dolewaj stopniowo mleko ciagle mieszając aby sos był gładki. Odstaw z gazu. Dopraw solą, białym pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową.
Celowo nie dodaje czarnego pieprzu żeby sos nie stracił swojego jasnego koloru.
SMACZNEGO:)


Komentarze
Prześlij komentarz