WEGETARIAŃSKI BIGOS Z DYNIĄ I ŚLIWKAMI

Proponuję Wam dzisiaj bigos. Tradycyjna potrawa, która pojawia się w domu na przełomie jesieni i zimy. A już obowiązkowo w okolicach świąt. Bardzo lubię bigos, szczególnie kiedy jest fest zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, odgrzewany na patelni. Warto tez w czasie silnej zimy wystawić go na balkon żeby lekko przymarzł, wtedy odgrzewany smakuje naprawdę świetnie.
  Ten dzisiejszy jest trochę inny, nie ma mięsa i ani grama tłuszczu. A jednak to wciąż bigos i w dodatku przepyszny. Jeszcze jedna zaleta jest taka, że można jeść do woli bez wyrzutów sumienia ☺️
Gotuje się go bardzo szybko, nie trzeba stać przy garnkach dwa dni. 

WEGETARIAŃSKI BIGOS

• pół średniej kapusty lub jedna mała
• jedna cebula
• 8-10 suszonych śliwek
• 30 dag dyni piżmowej lub hokaido
• pół szklanki przecieru pomidorowego
• sól
• pieprz
• łyżka majeranku
• opcjonalnie łyżeczka miodu

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na dno garnka wlej wodę do wysokości 1 cm i zagotuj. Wrzuć cebulę i duś ją do miękkości. Pokrój kapustę w kostkę i dorzuć do garnka to samo zrób z dynią. Dolej   Pół szklanki wody. Uduśpod przykryciem warzywa aż bedą miękkie ( dynia nie może sie rozpadać ). 
Śliwki pokrój na połówki i tez dodaj do kapusty. Duś jeszcze 10 min. Na koniec dodaj przecier, majeranek, sól i pieprz. Jeśli stwierdzisz, ze bigos jest za mało słodki dodaj miód. Słodkości dodają śliwki i przecier pomidorowy. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez chwilę żeby bigos odparował.
Możesz jeść do razu po przygotowaniu jednak zachęcam aby zaczekać. Niech całkiem przestygnie i się przegryzie. 
Po podgrzaniu będzie znakomity sam lub jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO :) 




Komentarze

Popularne posty