WŁOSKIE CANTUCCI
Włoskie cantucci zwane też biscotti to idealny deser, podawany we Włoszech po kolacji. To twarde, przypominające sucharki, aromatyczne ciastka, które przed zjedzeniem moczy się w kawie lub słodkim białym winie.
Oryginalne robi się z migdałami jednak można urozmaicić ich smak dodając np. suszoną żurawinę czy morele. Z owocami goszczą u mnie raczej na święta. Dzisiaj chcę podac przepis na najsmaczniejszy moim zdaniem oryginał.
Cantucci są bardzo proste w wykonaniu i z niewielkiej ilości składników. I tak właśnie lubię, potrawy im prostsze i bez zbędnych dodatków tym smaczniejsze.
Ciasteczka znikają tego samego dnia w którym je wypiekam. Moje dzieci bardzo je lubią i chętnie zabierają ze sobą do szkoły. Wcześniej muszę jednak schować kilka na następny dzień 😋
Można je przechowywać bardzo długo w zamkniętym pojemniku.
WŁOSKIE CANTUCCI
• 1,5 szklanki mąki
• 1 jajko L
• 100g brązowego cukru
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• starta skórka z połowy cytryny
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 150g obranych migdałów
Utrzyj całe jajko z cukrem. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i całe migdały.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto będzie klejące. Wyłóż je na drewnianą deskę obsypaną mąką i zagnięć kilka razy.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Uformuj z ciasta wałek o dł. 35-40cm. Przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 25 min.
Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw aż ostygnie. Kiedy będzie zimne pokrój ukośnie na małe kromeczki ok 1,5 cm grubości ( używaj noża z ząbkami do pieczywa ).
Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kolejne 15 min.
Pięknie pachnące, chrupiące cantucci gotowe, jeszcze filiżanka kawy i można zajadać.
SMACZNEGO:)
Oryginalne robi się z migdałami jednak można urozmaicić ich smak dodając np. suszoną żurawinę czy morele. Z owocami goszczą u mnie raczej na święta. Dzisiaj chcę podac przepis na najsmaczniejszy moim zdaniem oryginał.
Cantucci są bardzo proste w wykonaniu i z niewielkiej ilości składników. I tak właśnie lubię, potrawy im prostsze i bez zbędnych dodatków tym smaczniejsze.
Ciasteczka znikają tego samego dnia w którym je wypiekam. Moje dzieci bardzo je lubią i chętnie zabierają ze sobą do szkoły. Wcześniej muszę jednak schować kilka na następny dzień 😋
Można je przechowywać bardzo długo w zamkniętym pojemniku.
WŁOSKIE CANTUCCI
• 1,5 szklanki mąki
• 1 jajko L
• 100g brązowego cukru
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• starta skórka z połowy cytryny
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 150g obranych migdałów
Utrzyj całe jajko z cukrem. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i całe migdały.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto będzie klejące. Wyłóż je na drewnianą deskę obsypaną mąką i zagnięć kilka razy.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Uformuj z ciasta wałek o dł. 35-40cm. Przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 25 min.
Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw aż ostygnie. Kiedy będzie zimne pokrój ukośnie na małe kromeczki ok 1,5 cm grubości ( używaj noża z ząbkami do pieczywa ).
Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kolejne 15 min.
Pięknie pachnące, chrupiące cantucci gotowe, jeszcze filiżanka kawy i można zajadać.
SMACZNEGO:)



Komentarze
Prześlij komentarz