SMAŻONA KASZA GRYCZANA Z ORZECHAMI NERKOWCA I FASOLKĄ PROSTO Z PATELNI

Kasza gryczana to moja naj najulubieńsza kasza. Ale nie zawsze tak było. Jako dziecko nie mogłam na nią patrzeć. Mama starała się mnie przekonać do jej jedzenia ale na nic to sie zdało. Przyszedł jednak czas kiedy smak kaszy przestał mnie odstraszać. Polubiłam ją i to nawet bardzo.
Ja nie miałam zamiaru zmuszać moich dzieci do jedzenia kaszy gryczanej, pamiętając moje grymaszenie. Na szczęście mio chłopcy polubili ją od razu. I bardzo się z tego cieszę.
Jemy ją bardzo często, pod różną postacią. Nawet kiedy któreś z nas ma na coś ochotę ale tak naprawdę nie wiadomo na co to zawsze  kasza gryczana bierze górę nad innymi smakołykami.
Wystarczy wtedy talerz kaszy, kubek maślanki i jest pyyysznie 😋
Warto po nią sięgnąć chociaż od czasu do czasu. Wspomaga pracę jelit i daje na długo uczucie sytości dzięki zawartości błonnika. W kaszy jest go dwa razy więcej niż w makaronach czy ryżu. Jest więc doskonała dla dbających o linię :)
Zimą świetnie rozgrzewa.

SMAŻONA KASZA GRYCZANA Z ORZECHAMI NERKOWCA I FASOLKĄ  na 2 porcje

• 100g suchej kaszy
• dwie garście orzechów nerkowca
• 30 dag fasolki szparagowej
• 2 ząbki czosnku
• lyżka masła
• łyżka oleju z orzechów włoskich ( może być z innych )
• sól
• grubomielony kolorowy pieprz
• natka pietruszki

Ugotuj kaszę z godnie z opisem na opakowaniu.
Umyj fasolkę, obetnij z niej koniuszki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rozgrzej patelnie i na maśle szybko podsmaż orzechy i czosnek pokrojony w plasterki. Nie za długo żeby masło i czosnek się nie spaliły.
Kiedy kasza z fasolką się ugotują oddcedź je  na sitkach.
Wsyp  na patelnie kaszę i pokrojoną w fasolkę. Dopraw solą. Smaż 10 min na średnim ogniu.
Na koniec posyp pietruszką, świeżomielon pieprzem i polej olejem z orzechów.
Ja obowiązkowo do tej kaszy dodaję jajko sadzone.
Zjedz prosto z patelni 👍
SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty