TRUFLE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Uwielbiam dobre słodycze. Powiem nieskromnie, że bardzo te które  sama zrobię. Czekolada zdecydowanie jest na pierwszym miejscu. Lubię urzywac jej w kuchni, można naprawdę zdziałać z niej niebiańsko pyszne cuda.
Przepadam za czekoladą pod każdą postacią
Nie będę sie rozpisywać, przejdźmy do działania. Proponuję dzisiaj ekstremalnie dobre trufle czekoladowe z dwóch rodzajów czekolady. Słodko-gorzkie cudeńka.

TRUFLE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

• 100 g gorzkiej czekolady 70%
• 100 g mlecznej czekolady
• 100 ml śmietanki kremówki 36%
• 125 g masła
• gorzkie kakao do wypieków


W niewielkim rondelku zagotuj śmietankę. Odstaw ją z ognia, dorzuć połamane obie czekolady i pokrojone masło. Mieszaj tak długo aż wszystko sie rozpuści i powstanie gładka masa.
Zostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa wystygnie wstaw ja do lodówki na 1h.
Po tym czasie formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Masa szybko mięknie pod wpływem ciepła, więc trzeba to robić sprawnie i szybko.
Każdą czekoladową kulkę obtocz w kakao. Włóż je spowrotem do lodówki żeby stężały na 2h.
Gotowe, można sie zajadać do woli. Są tak cudownie pyszne, że znikną jeszcze tego samego dnia.
Są tez doskonałym prezentem, każdy obdarowany będzie zachwycony.
SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty