ZUPA - KREM Z DYNI
Pora jesienno-zimowa już w pełni. Chłód, deszcz, zachmurzone niebo to teraz codzienność. Brakuje nam ciepła, marzną stopy i dłonie brak swierzych letnich owoców. A co za tym idzie? Spada mam odporność i częściej się przeziębiamy. Trzeba zatem zadbać o zdrowie a jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć. Posiłki i ich skład odgrywają dużą rolę w dbaniu o kondycję naszego organizmu.
Jesienią i zimą powinnismy wprowadzić do swojej diety kilka obowiązkowych pozycji.
1. CZOSNEK na pierwszym miejscu, najważniejszy. Skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego.
2. IMBIR ma działanie przeciwzapalne i odkarzające. Mocno rozgrzewa. Działa przeciwbólowo.
Zastosowanie czosnku i ibmiru jest bogate. Czosnek można dodać prawie do każdego dania ( pimijając słodycze rzecz jasna ), imbir natomiast do potraw wytrawnych, ciast, ciasteczek no i oczywiście do herbaty, mniam 😋
Ja mam dzisiaj propozycję aby połączyć te dwa dobrodziejstwa w jednym garnku.
Gotuję zupę duniową - krem.
ZUPA-KREM Z DYNI
• 1 kg surowej obranej dyni, ja użyłam dyni olbżymiej, doskonale nadaje sie na zupy
• 250 ml śmietanki 18%
• 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
• 3 sprasowane ząbki czosnku
• sól
• domowa vegeta ( przepis znajdziesz na blogu )
• biały pieprz
• łuskane pestki dyni, słonecznika, mogą być tez orzechy jakie lubisz
• jogurt naturalny do podania
• dodatkowo przegotowana woda
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości. Wody nalej tyle aby lekko przykrywała kawałki dyni. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia. Kiedy dynia wystygnie zblenduj wszystko na gładki krem. Teraz postaw garnek spowrotem na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu. Wlej śmietankę, dodaj imbir, czosnek. Wymieszaj dokładnie. Jeśli zupa jest za gęsta dolej przegotowanej wody, tyle aby miała dla Ciebie odpowiednią konsystencję. Dopraw domową vegetą, solą i białym pieprzem.
Zostaw zupę na 30 min pod przykryciem, żeby nabrała aromatu czosnku i imbiru.
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika. Ja do swojej zupy uprażyłam jeszcze orzechy arachidowe i piniowe.
Wlej zupę do talerza, na wierzch nałóż łyżkę jogurtu naturalnego i posyp gorącymi pestkami.
SMACZNEGO :)
Jesienią i zimą powinnismy wprowadzić do swojej diety kilka obowiązkowych pozycji.
1. CZOSNEK na pierwszym miejscu, najważniejszy. Skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego.
2. IMBIR ma działanie przeciwzapalne i odkarzające. Mocno rozgrzewa. Działa przeciwbólowo.
Zastosowanie czosnku i ibmiru jest bogate. Czosnek można dodać prawie do każdego dania ( pimijając słodycze rzecz jasna ), imbir natomiast do potraw wytrawnych, ciast, ciasteczek no i oczywiście do herbaty, mniam 😋
Ja mam dzisiaj propozycję aby połączyć te dwa dobrodziejstwa w jednym garnku.
Gotuję zupę duniową - krem.
ZUPA-KREM Z DYNI
• 1 kg surowej obranej dyni, ja użyłam dyni olbżymiej, doskonale nadaje sie na zupy
• 250 ml śmietanki 18%
• 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
• 3 sprasowane ząbki czosnku
• sól
• domowa vegeta ( przepis znajdziesz na blogu )
• biały pieprz
• łuskane pestki dyni, słonecznika, mogą być tez orzechy jakie lubisz
• jogurt naturalny do podania
• dodatkowo przegotowana woda
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości. Wody nalej tyle aby lekko przykrywała kawałki dyni. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia. Kiedy dynia wystygnie zblenduj wszystko na gładki krem. Teraz postaw garnek spowrotem na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu. Wlej śmietankę, dodaj imbir, czosnek. Wymieszaj dokładnie. Jeśli zupa jest za gęsta dolej przegotowanej wody, tyle aby miała dla Ciebie odpowiednią konsystencję. Dopraw domową vegetą, solą i białym pieprzem.
Zostaw zupę na 30 min pod przykryciem, żeby nabrała aromatu czosnku i imbiru.
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika. Ja do swojej zupy uprażyłam jeszcze orzechy arachidowe i piniowe.
Wlej zupę do talerza, na wierzch nałóż łyżkę jogurtu naturalnego i posyp gorącymi pestkami.
SMACZNEGO :)




Komentarze
Prześlij komentarz