BOŻONARODZENIOWA GWIAZDA Z MAKIEM
Gotowanie to moja pasją. Pieczenie ciast to jest to co kocham. To niesamowity relaks, odpoczynek. Satysfakcja ma myśl, ze inni mogą spróbować czegoś co sama stworzyłam.
Gdybym tylko mogła spędzałabym cały mój czas w kuchni. Dlatego kiedy zbliżają się święta jestem cała szczęśliwa. Bo to mój czas, kiedy mogę dla bliskich i przyjaciół przyrządzić coś specjalnego.
Taki jest właśnie makowiec, który chcę Wam dzisiaj pokazać. Makowiec w kształcie gwiazdy wyglada zjawiskowo na wigilijnym stole i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty, z rodzynkami, morelami, orzechami. Na końcu cały polany cytrynowym lukrem.
BOŻONARODZENIOWA GWIAZDA Z MAKIEM ( Makowiec )
• 500 g mąki pszennej
• 25 g świeżych drożdży
• 200 ml ciepłego mleka
• 100 g cukru
• 100 g masła
• 2 jajka
• 400 g masy makowej
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Resztę mąki przesiej do misy miksera, zrób dołek i do niego wlej wyrośnięty zaczyn. Mieszaj hakiem do ciast drożdżowego, dodaj jajka, mleko i cukier. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlej ciepłe, roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze 10 min.
Odstaw ciasto do wysrosniecia aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrosło, udeż w nie pięścią żeby sie odgazowało. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Zagnięć kilka razy i podziel na 4 równe części. Masę makową podziel ma 3 równe części.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pierwsza cześć ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm. Przełóż na papier do pieczenia. Rozsmaruj na cieście jedną cześć masy makowej.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta ( śr. 30cm ) i połóż go na masę. Rozsmaruj kolejną cześć masy.
Z trzecim kawałkiem ciasta zrób to samo i tez rozsmaruj na nim ostatnią porcję masy.
Rozwałkuj czwarty kawałek ciasta i połóż je na wierzchu.
Rozkrój ciasto na 16 „serków” nie docinając ich do końca.
Weź w dłonie dwa sąsiadujące ze sobą „serki” i zwiń je dwukrotnie do wewnątrz. To samo zrób z pozostałymi parami „serków”.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 30 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzoną gwiazdę polej ulubionym lukrem lub posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Ja piekę gwiazdę w firmie o śr. 30cm. Zachowuje wtedy piękny, okrągły kształt.
Gdybym tylko mogła spędzałabym cały mój czas w kuchni. Dlatego kiedy zbliżają się święta jestem cała szczęśliwa. Bo to mój czas, kiedy mogę dla bliskich i przyjaciół przyrządzić coś specjalnego.
Taki jest właśnie makowiec, który chcę Wam dzisiaj pokazać. Makowiec w kształcie gwiazdy wyglada zjawiskowo na wigilijnym stole i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty, z rodzynkami, morelami, orzechami. Na końcu cały polany cytrynowym lukrem.
BOŻONARODZENIOWA GWIAZDA Z MAKIEM ( Makowiec )
• 500 g mąki pszennej
• 25 g świeżych drożdży
• 200 ml ciepłego mleka
• 100 g cukru
• 100 g masła
• 2 jajka
• 400 g masy makowej
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Resztę mąki przesiej do misy miksera, zrób dołek i do niego wlej wyrośnięty zaczyn. Mieszaj hakiem do ciast drożdżowego, dodaj jajka, mleko i cukier. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlej ciepłe, roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze 10 min.
Odstaw ciasto do wysrosniecia aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrosło, udeż w nie pięścią żeby sie odgazowało. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Zagnięć kilka razy i podziel na 4 równe części. Masę makową podziel ma 3 równe części.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pierwsza cześć ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm. Przełóż na papier do pieczenia. Rozsmaruj na cieście jedną cześć masy makowej.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta ( śr. 30cm ) i połóż go na masę. Rozsmaruj kolejną cześć masy.
Z trzecim kawałkiem ciasta zrób to samo i tez rozsmaruj na nim ostatnią porcję masy.
Rozwałkuj czwarty kawałek ciasta i połóż je na wierzchu.
Rozkrój ciasto na 16 „serków” nie docinając ich do końca.
Weź w dłonie dwa sąsiadujące ze sobą „serki” i zwiń je dwukrotnie do wewnątrz. To samo zrób z pozostałymi parami „serków”.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 30 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzoną gwiazdę polej ulubionym lukrem lub posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Ja piekę gwiazdę w firmie o śr. 30cm. Zachowuje wtedy piękny, okrągły kształt.





Komentarze
Prześlij komentarz