CYTRYNY W SYROPIE

Zimową porą tęsknie za latem, są jednak sposoby aby lato było z nami cały rok. Lato to smaki, zapachy, ciepło i błogie lenistwo. To wszystko można zamknąć w małym słoiczku.
Przetwory na zimę to obowiązkowy, coroczny punkt programu w mojej kuchni.
Wiem że nie każdy ma czas żeby stać nad garnkiem i dwa dni mieszać konfitury czy kisić ogórki.
Mam dla Was jednak przepis, który nie wymaga koczowania w kuchni. A efekt jest cudownie przepyszny.

CYTRYNY W SYROPIE 5 słoiczków po 250 ml

• 6-8 cytryn
• 500 ml wody
• 1/2 kg cukru
• 15 goździków
• 10 plasterków świeżego imbiru
• 2 laski cynamonu

Umyj i wyparz cytryny. Nie obieraj ich ze skórki. Pokrój je w plasterki grube na 5 mm.
Zagotuj w garnku wodę z cukrem, cynamonem, goździkami i imbirem.
Powkładaj do słoiczków plasterki cytryn.
Zalej je gorącym syropem ze wszystkimi przyprawami.
Pasteryzuj słoiki 15 min.
Zostaw do ostygnięcia.
SMACZNEGO :)

Cytryny doskonale nadają się do herbaty. Są słodkie i wspaniałe pachną, a słodki i aromatyczny syrop tez doda Twojej herbacie wspaniałego aromatu.





Komentarze

Popularne posty