NAJLEPSZE CIASTO MARCHEWKOWE
Pyszne ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Nawet jeśli nie masz ręki do wypieków, nie martw sie to ciasto wyjdzie Ci z pewnością.
Zachwycisz swoich gości, aromatycznym, wilgotnym ciastem.
Sprawdzi się doskonale jako świąteczne ciasto w Boże Narodzenie.
NAJLEPSZE CIADTO MARCHEWKOWE
• 250 g drobno startej marchewki
• 200 g mąki pszennej typ 450 lub 405
• 2 jajka
• szklanka białego cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g wiórków kokosowych
• po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
• łyżeczka cynamonu
Do przełożenia
• opakowanie serka typu Philadelphia
• 3 łyżki kwaśnych konfitur z czarnej porzeczki lub śliwek
• łyżeczka cukru pudru
Ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewaj olej cienkim strumieniem ciągle mieszając.
Do jajecznej masy wsyp startą marchewkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
Połącz wszystko i wymieszaj delikatnie bez używania miksera.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do foremki i piecz 50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy ciasto całkiem przestygnie przekrój je poziomo na pół.
Serek wymieszaj z cukrem pudrem, posmaruj nim jedna część ciasta (zostaw dwie łyżki serka do dekoracji), na warstwę serka rozsmaruj powidła.
Przykryj drugą połowa ciasta. Na wierzchu rozsmaruj niezgrabnie pozostały serek.
SMACZNEGO :)
Zachwycisz swoich gości, aromatycznym, wilgotnym ciastem.
Sprawdzi się doskonale jako świąteczne ciasto w Boże Narodzenie.
NAJLEPSZE CIADTO MARCHEWKOWE
• 250 g drobno startej marchewki
• 200 g mąki pszennej typ 450 lub 405
• 2 jajka
• szklanka białego cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g wiórków kokosowych
• po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
• łyżeczka cynamonu
Do przełożenia
• opakowanie serka typu Philadelphia
• 3 łyżki kwaśnych konfitur z czarnej porzeczki lub śliwek
• łyżeczka cukru pudru
Ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewaj olej cienkim strumieniem ciągle mieszając.
Do jajecznej masy wsyp startą marchewkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
Połącz wszystko i wymieszaj delikatnie bez używania miksera.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do foremki i piecz 50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy ciasto całkiem przestygnie przekrój je poziomo na pół.
Serek wymieszaj z cukrem pudrem, posmaruj nim jedna część ciasta (zostaw dwie łyżki serka do dekoracji), na warstwę serka rozsmaruj powidła.
Przykryj drugą połowa ciasta. Na wierzchu rozsmaruj niezgrabnie pozostały serek.
SMACZNEGO :)



Komentarze
Prześlij komentarz