BROWNIE Z CIECIERZYCY
Brownie to hit hitów dzisiejszych wypieków. Króluje wśród ciast. Przepisów na to cudowne ciasto jest bez liku. Każdy ma swoje ulubione, sprawdzone.
Ja tez. Choć nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, wiec może kiedyś sie zmieni mój number 1.
Podaję Wam dzisiaj na niego przepis.
Zdrowe, przepyszne, idealnie wilgotne. Bez mąki, bez jajek, bez cukru. Z cudowną polewą.
BROWNIE Z CIECIERZYCY I SIEMIENIA LNIANEGO
• 400 g ciecierzycy z puszki bez zalewy lub wcześniej namoczonej i ugotowanej
Ja tez. Choć nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, wiec może kiedyś sie zmieni mój number 1.
Podaję Wam dzisiaj na niego przepis.
Zdrowe, przepyszne, idealnie wilgotne. Bez mąki, bez jajek, bez cukru. Z cudowną polewą.
BROWNIE Z CIECIERZYCY I SIEMIENIA LNIANEGO
• 400 g ciecierzycy z puszki bez zalewy lub wcześniej namoczonej i ugotowanej
• 150 g świeżych daktyli bez pestek lub suszonych wcześniej namoczonych w gorącej wodzie
• 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
• 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
• 100 ml syropu z agawy/klonowego
• 8 łyżek kakao do wypieków
• 1 łyżeczka sody
Polewa
• 1 banan
• 1 dojrzałe awokado
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki kakao
Ciecierzycę, daktyle i olej zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Przełóż ciasto do keksówki 12/30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 min.
Wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Polewa:
Zblenduj banana, awokado, miód i kakao. Wysmaruj nią całe ciasto z wierzchu 😁
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz