CHLEB PSZENNO-ŻYTNI CODZIENNY
O zaletach pieczenia własnego chleba w domu już pisałam wcześniej. Powtórzę jeszcze raz , jest niepowtarzalny, najpyszniejszy, świeżutki do ostatniej kromki.
Wypieczona skórka, mięciutki, sprężysty środek, taki jest właśnie ten chleb. Jego zrobienie wymaga cierpliwości bo rozpoczynamy od zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Ale nie ma przy nim dużo pracy, trzeba jedynie trochę czekać.
Chleb pięknie rośnie w piekarniku, nie pęka i w trakcie pieczenia pachnie w domu jak w piekarni. A to cudowny zapach.
To bardzo popularny chleb w miom domu, doskonały do kanapek, moje dzieci najbardziej z niego właśnie lubią dostawać kanapki do szkoły.
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI CODZIENNY
Zaczyn
• 200 g mąki pszennej chlebowej
• 100 g mąki żytniej typ 720
• 7 g świeżych drożdży
• 300 ml wody
Ciasto właściwe
• cały zaczyn
• 400 g mąki pszennej chlebowej
• 200g mąki żytniej typ 720
• 20 g soli ( 1 łyżka )
• 300 ml wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem zrób zaczyn. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i wodę.
Przykryj szczelnie miskę folią spożywczą i odstaw na calą noc ( 12-16h ).
Mastęonego dnia wymieszaj w misie miksera mieszadłem do drożdżowego ciasta cały zaczyn i wszystkie pozostałe składniki ciasta właściwego.
Mieszaj 3-4 min na drugiej prędkości. Przykryj misę czystą ścierwczką i odstaw na 1 h do fermentacji.
Po godzinie wuluz delikatnie ciasto na posypaną mąką stolnicę i złóż dwukrotnie w kopertę. Przełóż ciasto spowrotem do misy składaniem do góry, odstaw na kolejną godzinę.
Wyjmij ciasto spowrotem na stolnicę i podziel na dwie równe części. Uformuj bochenki i przełóż do koszy do wyrastania na 1,5 h.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przełóż chleby ( składaniem do góry ) na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 30 min.
SMACZNEGO :)
Wypieczona skórka, mięciutki, sprężysty środek, taki jest właśnie ten chleb. Jego zrobienie wymaga cierpliwości bo rozpoczynamy od zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Ale nie ma przy nim dużo pracy, trzeba jedynie trochę czekać.
Chleb pięknie rośnie w piekarniku, nie pęka i w trakcie pieczenia pachnie w domu jak w piekarni. A to cudowny zapach.
To bardzo popularny chleb w miom domu, doskonały do kanapek, moje dzieci najbardziej z niego właśnie lubią dostawać kanapki do szkoły.
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI CODZIENNY
Zaczyn
• 200 g mąki pszennej chlebowej
• 100 g mąki żytniej typ 720
• 7 g świeżych drożdży
• 300 ml wody
Ciasto właściwe
• cały zaczyn
• 400 g mąki pszennej chlebowej
• 200g mąki żytniej typ 720
• 20 g soli ( 1 łyżka )
• 300 ml wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem zrób zaczyn. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i wodę.
Przykryj szczelnie miskę folią spożywczą i odstaw na calą noc ( 12-16h ).
Mastęonego dnia wymieszaj w misie miksera mieszadłem do drożdżowego ciasta cały zaczyn i wszystkie pozostałe składniki ciasta właściwego.
Mieszaj 3-4 min na drugiej prędkości. Przykryj misę czystą ścierwczką i odstaw na 1 h do fermentacji.
Po godzinie wuluz delikatnie ciasto na posypaną mąką stolnicę i złóż dwukrotnie w kopertę. Przełóż ciasto spowrotem do misy składaniem do góry, odstaw na kolejną godzinę.
Wyjmij ciasto spowrotem na stolnicę i podziel na dwie równe części. Uformuj bochenki i przełóż do koszy do wyrastania na 1,5 h.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przełóż chleby ( składaniem do góry ) na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 30 min.
SMACZNEGO :)



Komentarze
Prześlij komentarz