CHLEB Z TRZECH RODZAJÓW MĄKI
Ten chleb powstał całkiem przypadkowo w trakcie „wykańczania” resztek z kuchennych szafek. Miałam trzy rodzaje mąki w niewielkich ilościach. A że nie mam w zwyczaju marnować, wyrzucać jedzenia postanowiłam zrobić z nich coś czego jeszcze u mnie nie było.
„Chleb mieszany” tak został nazwany, ma w składzie trzy rodzaje mąki.
Efekt tej mieszaniny wyszedł doskonały, sama się nie spodziewałam. W smaku doskonały ze sprężystym, zwartym miąższem. Chleb jest w środku wilgotny i do tego lekki, ma mięciutką skórkę taką jaką lubi większość dzieci.
Nie pęka podczas pieczenia, a w jego trakcie po domu rozchodzi sie cudowny zapach. Bardzo przypomina chleb na zakwasie.
CHLEB MIESZANY Z TRZECH RODZAJÓW MĄKI
Zaczyn Poolish
• 150 g mąki pszennej chlebowej
• 150 g mąki żytniej typ 720
• 7 g świerzych drożdży
• 300 ml letniej wody
Ciasto właściwe
• cały powstały zaczyn
• 200 g mąki pszennej chlebowej
• 200 g mąki żytniej typ 720
• 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1 łyżka soli himalajskiej
• 300 ml letniej wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem zrób zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw przykryty czystą ściereczką w ciepłe miejsce na całą noc ( 12h )
Rano połącz w misie miksera wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiaj 4 min hakiem do ciasta drożdżowego na drugiej prędkości.
Przykryj caiasto i odstaw na 1h. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę obficie obsypaną mąką i złóż je w kopertę. Rozciągnij dłońmi ciasto na kształt kwadratu i złóż wszystkie boki do środka. Postaraj się aby jak najmniej surowej mąki dostało się do wnętrza ciasta. Powstają wtedy nieładne szare pasma w środku bochenka. Podziel ciasto na dwie równe porcje i przełóż do koszy do wyrastania. Przykryj i dostaw na kolejną godzinę.
Bochenki piecz w 240 stopniach 30 min.
Chleb nie wysycha i bardzo długo zachowuje świeżość.
SMACZNEGO :)
„Chleb mieszany” tak został nazwany, ma w składzie trzy rodzaje mąki.
Efekt tej mieszaniny wyszedł doskonały, sama się nie spodziewałam. W smaku doskonały ze sprężystym, zwartym miąższem. Chleb jest w środku wilgotny i do tego lekki, ma mięciutką skórkę taką jaką lubi większość dzieci.
Nie pęka podczas pieczenia, a w jego trakcie po domu rozchodzi sie cudowny zapach. Bardzo przypomina chleb na zakwasie.
CHLEB MIESZANY Z TRZECH RODZAJÓW MĄKI
Zaczyn Poolish
• 150 g mąki pszennej chlebowej
• 150 g mąki żytniej typ 720
• 7 g świerzych drożdży
• 300 ml letniej wody
Ciasto właściwe
• cały powstały zaczyn
• 200 g mąki pszennej chlebowej
• 200 g mąki żytniej typ 720
• 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1 łyżka soli himalajskiej
• 300 ml letniej wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem zrób zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw przykryty czystą ściereczką w ciepłe miejsce na całą noc ( 12h )
Rano połącz w misie miksera wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiaj 4 min hakiem do ciasta drożdżowego na drugiej prędkości.
Przykryj caiasto i odstaw na 1h. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę obficie obsypaną mąką i złóż je w kopertę. Rozciągnij dłońmi ciasto na kształt kwadratu i złóż wszystkie boki do środka. Postaraj się aby jak najmniej surowej mąki dostało się do wnętrza ciasta. Powstają wtedy nieładne szare pasma w środku bochenka. Podziel ciasto na dwie równe porcje i przełóż do koszy do wyrastania. Przykryj i dostaw na kolejną godzinę.
Bochenki piecz w 240 stopniach 30 min.
Chleb nie wysycha i bardzo długo zachowuje świeżość.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz