DOMOWA NUTELLA Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Było już masło orzechowe, teraz przyszedł czas na domową nutelle. I nie chodzi mi o to żeby pozbawić ją zupełnie kalorii, chcę jedynie wyeliminować z niej biały cukier i olej palmowy.Moje dzieci przepadają za Nutellą i mogłyby jeść ją łyżkami, ja tez ją bardzo lubię. Jednak etykieta na słoiku już nie jest taka „smaczna” bo to nic innego jak krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów i kakao 😳🤭
Tą przygotowaną w domu można jak najbardziej jeść łyżkami, jest przepyszna, mocno orzechowa i doskonale się rozsmarowuje.
DOMOWA NUTELLA
• 300 g orzechów laskowych
• 200 g namoczonych daktyli
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 50 ml syropu z agawy/ miód
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki kakao
Orzechy wysyp na blachę z papierem do pieczenia i upraż w piekarniku 200 stopni 10 min. Poczekaj chwilę za przestygną i pozbaw je skórki trąc je między dłońmi.
Zblenduj je na masło orzechwe dodając odsączone daktyle. Po kolei dodawaj do masy śmietankę, syrop z agawy, olej kokosowy i kakao. Blenduj aż krem zrobi się gładki.
SMACZNEGO :)


Komentarze
Prześlij komentarz