PĄCZKI TRADYCYJNE Z KONFITURĄ

U mnie dzisiaj próba generalna. W roli głównej, pączek.
W tłusty czwartek wielkie smażenie🍩🍩🍩 😁
Przepis od lat ten sam, tradycyjny ze starej „Kuchni polskiej”


PĄCZKI Z KONFITURĄ


• 500 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 25 g masla
• szklanka mleka
• 6 żółtek
• 25 g drożdży
• łyżka spirytusu
• konfitury
• smalec/olej do smażenia

Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki zrób zaczyn.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, ciepłe mleko i spirytus. Na końcu dodaj zaczyn. Połącz mikserem wszystkie składniki i wyrabiaj aż ciasto przestanie się kleić. Wlej  roztopione, letnie masło i wyrabiaj jeszcze 5 min.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2h.
Kiedy podwoi objętość, wyłóż na stolnicę obsypaną mąką, przez chwilę wyrabiaj ciasto dłońmi usuwając z niego bąbelki powietrza.
Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką pączki. Zostaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej w płaskim garnku smalec lub olej.
Kiedy wrzucisz kawałek ciasta i szybko wypłynie na wiech to znaczy ze tłuszcz ma dobrą temp. ( nie może być za gorący)
Smaż paczki partiami po 3-4 szt.
Mają smażyć się powoli z obu stron.
Po usmażeniu wykładają je łyżka cedzakową na ręcznik papierowy. Kiedy ostygną nadziej je konfiturami 👍Dodatkowo możesz je polać lukrem.

SMACZNEGO 😄







Komentarze

Popularne posty