WEGAŃSKI PASZTET Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Czy bez mięsa można zrobić pasztet?
Ja uważam, że tak. Roślinny pasztet jest doskonałą propozycją dla wegetarian i wegan. I nie dość że można taki zrobić to jeszcze może go być wiele rodzajów.
Dzisiaj prezentuję swój pierwszy i nie ostatni bezmięsny pasztet.

Jem go jak tradycyjny, na pysznym chlebie z kiszonymi ogórkami. Jest doskonały, bardzo kremowy, aromatyczny, świetnie sie rozsmarowuje.

I tak nie jedząc mięsa wcale nie trzeba rezygnować z wielu potraw, kuchnia roślinna ma nieskończenie wiele możliwości.
Tak więc do dzieła, zróbmy go razem,.

WEGAŃSKI PASZTET Z CIECIERZYCY

• 400 g ugotowanej ciecierzycy
• 150 ml aquafaby ( wody po gotowaniu ciecierzycy )
• 100 g nerkowców
• 2 ugotowane ziemniaki
• 4 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
• sól
• swierzomielony pieprz
• 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
• pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i mocz je 15 min.
Ciecierzycę i ziemniaki zacznij blendować dolewając odrobinę aquafaby.
Oddcedź orzechy i dodaj do ciecierzycy. Blenduj wszystko na bardzo gładką masę dolewając całą aquafabę.
Wsyp wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Do pasztetowej masy dodaj pokrojone suszone pomidory i wymieszaj całość łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż foremkę ( 20/12cm ) papierem do pieczenia. Przełóż do miej masę i wyrównają wierzch łyżką.
Piecz 60 min.
Zostaw pasztet do całkowitego ostygnięcia, gdy jest ciepły może rozpadać sie przy krojeniu.
SMACZNEGO :)






Komentarze

Popularne posty