KAJZERKI
Z samego rana mamy świeżutkie
bułki. Upiekłam wczoraj wieczorem ulubione kajzerki moich dzieci i nie tylko ich :) Obowiązkowo zabierają je ze sobą do szkoły:) Pyszne, delikatne bułeczki. Najlepsze z masłem😋
bułki. Upiekłam wczoraj wieczorem ulubione kajzerki moich dzieci i nie tylko ich :) Obowiązkowo zabierają je ze sobą do szkoły:) Pyszne, delikatne bułeczki. Najlepsze z masłem😋
KAJZERKI
Na 10 szt:
• 500-550g mąki pszennej
• 300 ml woda i mleko razem
•10g świeżych drożdży
• 30g roztopionego masła
• płaska łyżeczka soli
• łyżeczka cukru
Na początku zrób zaczyn.
Wymieszaj hakiem do drożdżowego ciasta( lub ręcznie) wszystkie składniki razem z wyrośniętym zaczynem na gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, niech podwoi objętość.
Uderz pięścią w ciasto. Formuj bułeczki i układaj na papierze do piecz. Nożem mocno natnij krzyżyk na każdej bułeczce. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia 20 min.
Piecz 190 stopni 20 min.
SMACZNEGO:)
Jeszcze ciepłe smakują extra.

Komentarze
Prześlij komentarz